Köpguide

På Norra Cypern köper du lägenheter till ett så kallat accepterat pris. Det accepterat pris är det begärda priset eller det pris som du och köparen har kommit fram till. Det är väldigt ovanligt med budgivning men kan förekomma. Så det skiljer sig lite från att köpa lägenhet eller hus i Sverige. I alla fastighetsaffärer företräds köparen av ett juridiskt ombud som kontrollerar om det finns problem med fastigheten du ska köpa. 

Vad behövs för att äga en lägenhet på Norra Cypern?

För att få äga en lägenhet på Norra Cypern behövs ett tillstånd från myndigheterna. Detta tar ditt  juridiska ombud hand om. Tjänsten brukar vanligtvis ingå i deras arvode. Allt du måste göra är att tillhandahålla ett utdrag ur belastningsregistret från landet du är skriven i.

Pris för ett fastighetsköp på Norra Cypern

Du får en egen lagfart på din fastighet som bevisar ditt ägandeskap. När du kommit överens med säljaren om ett pris betalar du en depositionsavgift för att säkra köpet. Depositionen finns på det juridiska ombudets konto tills köpekontraktet är påskrivet och hela köpeskillingen är betald. 

Utöver köpeskillingen betalar du som förstagångsköpare skatter på sammanlagt 8,5 %

  •  0,5 % i stämpelskatt
  • 3 % i lagfartsskatt
  • 5 % i moms

Efter kontraktsskrivningen är gjord ska det efter 14 dagar betalas stämpelskatt. De andra två skatterna betalas i samband med att lagfarten överförs i ditt namn. 

Information kring prisläget på Norra Cypern

  • Fastighetsmarknaden har låga priser och blir därför fördelaktiga för utländska köpare
  • Som köpare får du mycket för dina pengar
  • På den norra delen av ön som är relativt oexploaterad finns det extra bra priser

Eftersom byggarna på Norra Cypern vill ha investerare till kommande nyproduktioner, har du fina chanser till riktigt bra pris och investering. För mer information klick dig vidare!